Ocena finančnih učinkov podnebnih tveganj lahko pomembno vpliva na strateške odločitve 




23 / 04 / 2024
Prenos znanja
Novi evropski standardi o trajnostnem poročanju (ESRS) od podjetij zahtevajo, da izdelajo oceno dvojne pomembnosti. Gre za kompleksen, a ključen proces preko katerega morajo podjetja opisati in utemeljiti vplive, ki jih imajo na gospodarstvo, okolje in družbo. Oceniti pa morajo tudi finančne učinke podnebnih tveganj.  

Pri tem je najpomembnejše, da podjetje razume kontekst, v katerem deluje. Analizirati mora celotno vrednostno verigo, ne samo lastno poslovanje. To pomeni, da mora za izdelavo ocene identificirati tudi svoje ključne deležnike. »Če tveganja v verigi vrednosti podjetje ne vključi, potem proces izdelave ocene dvojne pomembnosti ne bo ustrezen,« je na tokratnem Prenosu znanja pojasnila vodja področja za trajnost v Deloitte svetovanje, Kim Turk Mehes. 

Analiza dvojne pomembnosti mora biti narejena za vsako podjetje posebej

Za izdelavo ocene dvojne pomembnosti (in z njo finančnih učinkov podnebnih tveganj) ni mogoče vzeti splošnega vzorca, ki bi ga podjetje lahko prezrcalilo v svoje lastno poslovanje. Ni je mogoče duplicirati, pa čeprav podjetje deluje v isti panogi. Tudi zato, ker ESRS standardi zahtevajo podporne razlage, kje so bile odločitve sprejete in zakaj so bile sprejete. Postopek mora biti jasen in tu je potrebno, da je podjetje izredno natančno. Po besedah Turk Mehes se revizorji ne bodo toliko ukvarjali z izračuni kot z utemeljitvijo in pravilno izvedbo samega postopka.

Da enako velja za oceno finančne pomembnosti, je pojasnil Timotej Homer, višji menedžer v Deloitte svetovanje. Predstavil je praktične primere ocene finančne pomembnosti, ki jo v finančnem sektorju pripravljajo s pomočjo pet-stopenjske lestvice tveganj. Ta so ocenjena glede na njihovo ročnost in področje, na katerega imajo učinek. Takšen pristop dodatno pripomore k bolj poglobljenemu razumevanju vsakega posameznega tveganja. 

Izkušnje delila tudi predstavnika Telekoma Slovenije in Triglav Skladi

V Telekomu Slovenije so prvo oceno dvojne pomembnosti izdelali že pred dvema letoma. Vodja trajnostnega poslovanja in poslovne odličnosti Teodor Prosen je povedal, da so za izdelavo ocene dvojne pomembnosti vključili skoraj 50 strokovnih in vodilnih delavcev in skupaj identificirali 18 pomembnostnih tem. Pri tem so izhajali iz svojih obstoječih registrov tveganj, pri kvantificiranju in finančni oceni tveganj pa jim je pomagal tudi finančni oddelek. 

Radivoj Pregelj, višji upravljavec pri Triglav Skladih, je razložil obsežen postopek izdelave ocene dvojne pomembnosti, ki je zahtevala številna izobraževanja, tudi v tujini. S formacijo skupine za trajnost, ki jo na Triglav Skladi sestavljajo različni oddelki, so identificirali zanje najpomembnejša tveganja, kar je tudi vplivalo na njihove nadaljnje strateške odločitve. Rodila se je vizija, da gredo v naložbene produkte in portfelje, ki promovirajo trajnostne vidike, predvsem zmanjšanje izpustov CO2.

»Podjetja z večjimi izpusti CO2, ne bodo samo okoljsko spornejša, ampak tudi fiannčno volatilnejša in slabše pripravljena na spremembe v prihodnosti. To se bo odražalo v njihovi donosnosti, kar vlagatelji že razumejo in svoj denar preusmerjajo v zelene naložbe,« je za konec povedal Pregelj. 


*Prenosi znanja so dogodki, namenjeni izključno članom CER Partnerstva za trajnostno gospodarstvo. Na njih obravnavamo aktualne teme trajnostnega prehoda podjetij in člane izobražujemo o največjih izzivih in priložnostih, ki jih prinaša zeleni prehod.
VSE NOVICE
zapri Na spletnih straneh cer-slo.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.